Min galet goda fisk- & skaldjursgryta med cognac

Köp gärna fisk och skaldjur över disk. Det är så mycket fräschare och smaken blir en annan, dessutom är det inte så mycket dyrare än att köpa fryst.
& glöm för tusan inte cognacen som i denna rätt är pricken över i!



4 PORTIONER
2 msk smör
1 kina vitlök, pressad (eller 3-4 vanliga vitlöksklyftor)
1 gul lök, finhackad
1 morot, hackad
1 palsternacka, hackad
1 fänkål, hackad
1 ½ tsk dillfrön
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
7 vitpepparkorn
2 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
400 g torskfilé
400 g laxfilé
300 g räkskal
6 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
3 msk cognac
300 g skalade räkor
1 nät blåmusslor
½ dl dill, hackad
salt och peppar

Smält smör i en kastrull och fräs vitlök, lök, grönsaker, dillfrö, timjan, lagerblad och vitpepparkorn. Tillsätt tomatpurén när löken blivit glansig och dofterna börjat komma ut från grönsakerna.

Häll i räkskalen och rör runt. Häll i vinet och vinägern och låg sjuda 20 minuter. Om vätskan dunstar för mycket kan man tillsätta lite vatten (eller mer vin!).

När fonden är lagon robust, sila av den och koka upp igen.
Redusera den till 2/3.

Tillsätt grädde och låt koka ihop 15 minuter.
Tillsätt cognacen och smaka av med salt och peppar

Skär fiskfiléerna i lagom stora tärningar och lägg ner i grytan tillsammans med räkorna.
Ta upp en fiskbit efter 5 minuter och se efter om den är klar.

Tvätta och ånga sedan musslorna under lock med lite vatten tills de öppnat sig, ca 2-3 minuter.
Ta sedan upp musslorna och blanda ner i grytan.

Servera med god aioli och en bit bröd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0