Idag blev det hemmagjord ärtsoppa


Ugnsbakad torsk med sommarfeeling

Detta är en god och somrig variant på den vanliga tråk-torsken. Grönsaksblandningen ger en otrolig smak åt fisken och rätten är hur enkel som helst att tillaga.
Dessutom går den skitsnabbt att bara slänga ihop.




2 PORTIONER
1 torskfilé (300-400g)
olivolja
salt och nymalen vitpeppar
2 tomater
½ gul lök
1 citron (tvätta noga!)
5 champinjoner
en näve färsk persilja

Skär ett längsgående snitt i torskfilén och vänd den sedan i salt och vitpeppar.
Lägg den sedan i en ugnsform med lite ringlad olivolja i.
Skär tomaterna, löken och champinjonerna i bitar.
Skär citronen i skivor och dela på mitten.
Lägg ner allt i en skål och blanda med 2 msk olivolja, salt och vitpeppar.
Blanda ner persiljan och häll sedan runt om fisken i ugnsformen.
Ta ca 1 näve av blandningen och lägg i snittet du gjorde i början så att fisken också suger år sig av grönskasblandningen innifrån.
Sätt in i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.

Servera med ugnbakad potatis och en god sås.

Vikten av bra oljor

Någonting som jag lärt mig och tycker är jätte viktigt i matlagning att använda bra oljor. Jag har själv åkt på att fynda en billig olivolja en gång. Smaken var hemsk och maten blev förstörd och smakade konstigt.

Personligen tycker jag att Bengt Frithiofsson's oljor är de absolut godaste.
Det var min mamma som introducerade dessa i mitt liv. Hon är helt galen i deras citronolja och varje gång någon kommer hem till henne på middag plockar hon fram den och berättar om hur fantastisk den är. Jag och min syster skrattar åt det  varje gång.


Favorit marinaden

1 SATS
2 kina vitlökar
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk honung
2 msk soja
2 krm chiliflakes
salt och peppar

Pressa vitlökarna i en skål.
Häll i alla ingredienserna och blanda väl.
Smaka av med salt och peppar.


Mammas saffranspasta med chiliscampi

Alltid när jag blir bjuden på middag hemma hos mamma frågar hon mig om jag har några önskemål på mat. Varje gång svarar jag: din saffranspasta med scampi!

Nu har vi båda gjort den så många gånger att vi inte mäter upp exakta mått utan höftar lite istället. Det är ett himla bra grundrecept i alla fall och det går jätte bra att krydda på mer efter eget tycke och smak. Perfekt för helgens middagsbjudningar!



4 PORTIONER
1 paket med tagliatelle, beräkna för 4 personer
300-400 g scampi
1 g saffran (2 kuvert)
1 ½ tsk chiliflakes
10 coctailtomater
ruccola sallad
olivolja
flingsalt

Dela coctailtomaterna i halvor.
Koka upp pastan och häll av vattnet.
Häll rikligt med olivolja i en stekpanna, ca 2 cm.
Häll i saffran och chiliflakes i oljan och blanda väl.
Häll i den frysta scampin och fräs dom tills dom fått färg.
Om oljan i stekpannan börjat ta slut, häll i mer så att det är ca 2 cm igen.
Häll över scampin och saffransoljan över den färdigkokta pastan.
Blanda i tomaterna och ruccolan.
Strö över rikligt med flingsalt.


Min galet goda fisk- & skaldjursgryta med cognac

Köp gärna fisk och skaldjur över disk. Det är så mycket fräschare och smaken blir en annan, dessutom är det inte så mycket dyrare än att köpa fryst.
& glöm för tusan inte cognacen som i denna rätt är pricken över i!



4 PORTIONER
2 msk smör
1 kina vitlök, pressad (eller 3-4 vanliga vitlöksklyftor)
1 gul lök, finhackad
1 morot, hackad
1 palsternacka, hackad
1 fänkål, hackad
1 ½ tsk dillfrön
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
7 vitpepparkorn
2 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
400 g torskfilé
400 g laxfilé
300 g räkskal
6 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
3 msk cognac
300 g skalade räkor
1 nät blåmusslor
½ dl dill, hackad
salt och peppar

Smält smör i en kastrull och fräs vitlök, lök, grönsaker, dillfrö, timjan, lagerblad och vitpepparkorn. Tillsätt tomatpurén när löken blivit glansig och dofterna börjat komma ut från grönsakerna.

Häll i räkskalen och rör runt. Häll i vinet och vinägern och låg sjuda 20 minuter. Om vätskan dunstar för mycket kan man tillsätta lite vatten (eller mer vin!).

När fonden är lagon robust, sila av den och koka upp igen.
Redusera den till 2/3.

Tillsätt grädde och låt koka ihop 15 minuter.
Tillsätt cognacen och smaka av med salt och peppar

Skär fiskfiléerna i lagom stora tärningar och lägg ner i grytan tillsammans med räkorna.
Ta upp en fiskbit efter 5 minuter och se efter om den är klar.

Tvätta och ånga sedan musslorna under lock med lite vatten tills de öppnat sig, ca 2-3 minuter.
Ta sedan upp musslorna och blanda ner i grytan.

Servera med god aioli och en bit bröd.

Sega maränger med sommarbär och vispad grädde

Denna tar en liten stund att göra med det är så värt det när den väl är klart!



2 PORTIONER
2 stora maränger
½ liter blandade bär, gärna färska och efter säsong
1 ½ dl vispgrädde

Maränger
4 äggvitor
1 krm ättika
2 dl ekologiskt socker

Vispa äggvitorna långsamt för hand till ett pösigt skum.
Tillsätt sedan ättikan och fortsätt vispa i lugnt takt.
Häll i sockret och vispa tills äggvitorna blivit till ett fast och blankt skum.
Skeda upp smetan på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter i en 125 grader varm ugn.
(vill man ha torra maränger gräddar man i 1 timme istället)

Bryt upp marängerna och lägg dom snyggt på tallrikar.
Vispa grädden lagom hårt och klicka ut över marängerna.
Strö över de blandade bären och strö eventuellt över lite florsocker.

Carbonara, en skön klassiker

Jag har alltid varit otroligt förtjust i denna klassiker och beställer den mer än gärna ute på restaurang när jag inte orkar laga mat själv. Men ingen slår den den jag lagar hemma i köket.



4 PORTIONER
ca 500 g spaghetti
280 g bacon
en stor klick smör
1 kina vitlök (eller 3-4 vanliga vitlöksklyftor)
2 ägg
½ dl grädde
salt och nymalen svartpeppar
100 g god lagrad permesanost (riv gärna egen!)
en knippe färsk persilja

Koka speghettin al dente.
Skär under tiden baconet i strimlor och bryn i en torr stekpanna.
Smält smöret och pressa ner vitlöken.
Häll av pastavattnet och tillsätt sedan vitlökssmöret.
När baconen är klara, låt rinna av på hushållspapper.
Vista ihop ägg och grädde med salt och peppar.
Häll över pastan på ett stort fat och blanda ner äggblandningen.
Strö över baconet och persiljan och riv sedan över permesanosten.

Servera gärna med en äggula för extra krämighet.

RSS 2.0